پس از آشکار شدن پیامدهای فاجعهبار جنگ غزه، که بعد از عملیات هفتم اکتبر حماس آغاز شد، دانشجویان در اغلب دانشگاههای بزرگ آمریکا تظاهرات کردند و خواستار پایان یافتن جنگ در نوار غزه شدند. با گذشت زمان دامنه اعتراضات دانشجویان گسترش یافت و معترضان برای تحصن و ادامه تظاهرات حداقل در محوطه ۸۰ دانشگاه چادر برپا کردند تا مسئولان دانشگاه را به افشای سرمایهگذاریهایی که در اسرائيل کردهاند وادارند و از آنان بخواهند به حمایت مالی و فرهنگی از اسرائیل پایان دهند. در حالی که معترضان جز تاکید بر لزوم توقف و جلوگیری از خشونت و خونریزی و نقض حقوق بشر خواسته دیگری ندارند، رسانههای آمریکایی اعتراضات دانشجویان را بهگونهای بازتاب میدهند که گویا معترضان مشتی سادهلوحاند و برخی گروههای مغرض آنان را تحریک کردهاند، حتی برخی رسانهها آنها را تندرو و تروریست معرفی میکنند. از سوی دیگر، مقامهای آمریکایی به جای احترام به اصل «آزادی عقیده و بیان»، که آمریکا مدعی دفاع از آن است، برای پایان دادن به اعتراضات دانشجویان و برچیدن چادرهای اعتراضی دست به خشونت زدند.
البته برخورد خشونتآمیز با دانشجویان و اساتید طرفدار فلسطین در محوطههای دانشگاههای آمریکایی پدیده جدیدی نیست. سازمان غیرانتفاعی حمایت از فلسطین حدود یک دهه پیش گزارشی منتشر کرد که نشان میداد ۸۰ درصد سانسورها و تحریمها در ایالات متحده علیه افراد، دانشجویان و دانشمندانی اعمال شده است که از فلسطین دفاع میکردند. در این گزارش آمده است که در گذشته نیز حامیان فلسطین مانند امروز به یهودیستیزی، حمایت از تروریسم و دست زدن به اقدامهای تهدیدآمیز متهم میشدند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بنابراین، به نظر میرسد که کارزار حمله به دانشجویان مدافع فلسطین و اتهام بستن به آنها را حامیان دولت اسرائیل مدیریت و اجرا میکنند. براساس گزارشها و مقالههایی که در این باره منتشر شده است، سازمانهای مدافع اسرائیل در دانشگاههای آمریکا، ازجمله ائتلاف دانشجويان مدافع اسرائيل (ICC)، از دانشجویان حامی اسرائيل میخواهند تا آنها را از تحرکات و فعالیتهای حامیان فلسطین آگاه سازنند و با آنها به مبارزه بپردازند.
پس از وقوع عملیات هفتم اکتبر حماس و شعلهور شدن آتش جنگ در غزه، اسرائيل تلاشهای ویژهای را آغاز کرده است که هدف از آنها اعمال فشار بر دانشجویان طرفدار فلسطین در دانشگاههای آمریکا و متهم کردن حامیان فلسطین به یهودیستیزی است. علاوه بر آن، حامیان اسرائيل میکوشند دانشگاهها را به اخراج اساتید و کارمندانی که از فلسطینیان حمایت میکنند وادارند.
از سوی دیگر، راست افراطی با استفاده از گزینههای مختلف، دانشگاه را تحت فشار قرار میدهد تا محوطه دانشگاه به محیط خطرناکی برای فعالان طرفدار فلسطین بدل شود. به نظر میرسد راست افراطی در سرکوب جنبشهای اعتراضی دانشجویان و برچیدن اجباری و سریع چادرهای تحصن در محوطه دانشگاهها نقش موثری داشته است. در سایه فشار حامیان اسرائيل، نیروهای امنیتی در ایالتهای مختلف آمریکا، ازجمله در تگزاس و نیویورک، به دانشگاهها یورش بردند و در یک شب چادرها را از محوطه چندین دانشگاه برچیدند. پلیس نیویورک در یک شب همه چادرها را از دانشگاه کلمبیا و کالج شهر نیویورک برچید و حدود ۳۰۰ نفر را دستگیر کرد. افزون بر آن، در جریان سرکوب جنبش اعتراضی و برچیدن چادرهای تحصن، ۴۶ دانشجو در دانشگاه کلمبیا مجروح شدند.
پلیس برای متفرق کردن معترضان در دانشگاه اموری از گاز آشکآور و گلولههای پلاستیکی استفاده کرد. در دانشگاه دارتموث، که تنها ۵ چادر تحصن در آن وجود داشت، مسئولان دانشگاه از نیروهای امنیتی خواستند ۸۵ نفر از دانشجویان و اساتید معترض را دستگیر کنند. با ورود پلیس به محوطه دانشگاه، حامیان فلسطین ضربوشتم شدند و هرجومرج همهجا فرا گرفت.
بهرغم سرکوب خشونتآمیز جنبشهای اعتراضی، دانشجویان دست از تظاهرات برنداشتند و پرچمهای فلسطین همهجا به چشم میخورد. در جشن فارغالتحصیلی کالج مور هاوس که جو بایدن، رییسجمهوری ایالات متحده، هم در آن حضور داشت، یکی از دانشجویان در سخنرانی فارغالتحصیلیاش خواستار برقراری آتشبس دائمی در نوار غزه شد. همچنان اعضای هیئت علمی دانشگاه خصوصی نیو اسکول نیویورک برای حمایت از فلسطین در محوطه دانشگاه چادر زدند.
در پاسخ به این پرسش که آیا اعتراضات دانشجویان تا فرارسیدن تابستان ادامه خواهد یافت، میتوان گفت که در طول چند دهه گذشته دانشگاههای آمریکایی بارها شاهد برگزاری اعتراضات دانشجویی برای حمایت از فلسطین بودهاند و این جنبش در ارائه آگاهی درباره ماهیت منازعه فلسطین و اسرائيل کمک شایانی کرده است.
براساس یک گزارش مستقل، بیشتر دانشجویان در دانشگاههای آمریکا از اعتراضاتی که برای حمایت از فلسطین برپا میشود حمایت میکنند. همچنین، گزارش مرکز پژوهشی پیو نشان میدهد که جوانان آمریکایی دیدگاه مثبتی درمورد فلسطینیها دارند و به احتمال زیاد با ارسال کمکهای نظامی به اسرائیل مخالفت میکنند.
البته جنبشهای دانشجویی بخشی از یک تغییر محسوس و بیسابقه در قبال مسئله فلسطین در چند دهه اخیر است و تلاشهای مستمر اسرائيل و حامیان آن در سرکوب این جنبش در ایالات متحده با شکست مواجه شده است.